Tekaisijat

Tässä kirjoituksessa annan muutamia vinkkejä, miten päästä tehosuorittamisesta lupaan levätä.

Olen jtse ollut arjen nopea tekaisija, mutta tietoisesti pyrkinyt tästä uuvuttavasta mallista pois. Ihmettelin aikanaan, miten ihmeessä olin aivan voimieni äärirajoila aina iltaisin. Viimeisten tekaisujen aikana voimat tuntuivat olevan jo etsimisessä ja sänkyyn päästyäni olin aivan kuolemanväsynyt. Hyvänä puolena oli, ettei unta tarvinnut houkutella. Asiaa pohdittuani ymmärsin kuinka paljon aikaa käytin kaikenlaiseen pieneen ja isoon suorittamiseen vuorokauden aikana. Sen jälkeen päätin, että tästä tavasta on pakko päästä eroon, etten vain uuvuta itseäni ihan piippuun.

Olen huomannut myös terapeuttina, että en ole heimoni ainoa. Meitä nopeita ihmisiä voisi kutsua Tekaisijoiksi, jotka tekaisevat asioita nopsaan ja näppärään arjessa. Perheessäni en ole heimoni ainoa, vaan onnistuin löytämään puolison, joka on jopa minua nopeampi Tekaisija. Olemme oppineet suhteemme aikana rohkaisemaan toisiamme lepäämään, sillä kilvan suorittaminen oli melkoisen väsyttävää.

Tehokkuus on hyvä asia, mutta se voi kääntyä meille huonoksi asiaksi, jos päivät ovat aamusta iltaan yhtä asioiden tekaisua. Jos tietää jonkun asian vievän minuutin tai pari, sen voi tekaista nopsaan pois tieltä. Esim. nopsaan tyhjentää astian- ja/tai pyykinpesukoneen tai täyttää sen, ennen töihin lähtöä ja heti töiden jälkeen ruuanlaiton ohessa. Tai imuroi, pyyhkäisee pölyt pinnoilta, pesee vessan, kun huomaa lasten harrastusten kuskaamiseen olevan aikaa jonkunen minuutta vielä. Aamulla ylös noustua ja illalla nukkumaan menon välillä on ehtinyt ikään kuin huomaamatta tehdä yhtä sun toista. Jatkuva suorittaminen on niin osa elämää, ettei edes huomaa ajatella, miten paljon päivän aikana touhuaa, koska asiathan vain nopeasti tekaisee pois tieltä.

Jatkuva tekaiseminen on kätevää, myös usein mielihyvää tuottavaa, kun näkee asioiden olevan kunnossa. Tekaisijat ovat yleensä näppäriä tekijöitä. Homma sujuu nopsaan ja tuo mielihyvää, eikä muita tarvitse vaivata. Usein on nopeampaakin tehdä itse näppärästi kuin että yrittää rekrytoida ensin joku muu tekemään ja sitten vielä työnjohtajana katsoa, että homma sujuu laadukkaasti alusta loppuun. Rima tekemisen tasolle voi usein olla korkealla. Tekaisijat ovat useinkin nopeita ja tarkkoja tekemisissään, eikä toisen tekemänä laatu välttämättä vastaa omia odotuksia. Sillä me Tekaisijat näyttäisimme hioneemme tekaisumme tarkasti ajan ja tuloksen tuottavuutta maksimoiden.

Tekaisija ja perhe

Perhe on yleensä tyytyväinen, sillä asiat sujuvat kuin itsestään. Ja niin kauan kuin tekaisijan voimavarat riittävät kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä tilanteeseen.

Tekaisijan puolisolla on yleensä mukavasti aikaa keskittyä omiin projekteihinsa, työhön, harrastuksiin tai lepoon, ja lapsilla on ollut lupa nauttia huolettomasta lapsuudesta kaikin puolin. Kun tekaisijan voimavarat hiipuvat ja jos hän alkaa pyytämään tai jopa vaatimaan perheeltä osallistumista, joutuu hän yleensä kohtaamaan vastarintaa. Harva on halukas luopumaan saaduista eduista.

Tekaisija ja työ

Työyhteisöissä Tekaisijat ovat yleensä arvostettuja suorittamisensa vuoksi. Työkaverit ja työnantaja tietävät, että tässä on henkilö, joka huomaamattaan tekee muidenkin työt. Ja Tekaisijan ollessa työvuorossa, ei välttämättä sairastuneen työkaverin tilalle tarvitse palkata sijaista, sillä Tekaisija hoitaa näppärästi kahdenkin ihmisen työt. Tai työnantaja pärjää pitkän pätkän alimiehityksellä, Tekaisijan hoitaessa näppärästi 1,5-2 ihmisen työt.

Tekaisija itse nauttii yleensä asemastaan, saamastaan arvostuksesta, sillä hän näkee oman arvonsa suorittamisen kautta. Siksi hän ei suuremmin valita osastaan, niin kauan kuin voimavaroja tekaisemiseen riittää.

Tekaisijat ja ystävät

Ystävänä Tekaisija on luotettava apu, konkreettisen avun tarpeen yllättäessä. Tekaisija auttaa mielellään juhlien järjestämisessä, lasten hoidossa. Yhtä lailla hoituu yksi kuin useampikin lapsi. Osa Tekaisijoista kykenee myös nauttimaan ajanvietosta ystävien kanssa, tekaisematta mitään. Tai no, nopsaanhan sitä illan tarjoilun vaikka hoitaa siinä samalla.

Tekaisijat ja harrastukset

Harrastuspiireissä Tekaisijat ovat useinkin mieluusti mukaan otettavia. Heidät tunnetaan vastuullisesta osallistumisestaan. Kun harrastepiirissä tarvitaan talkoovoimia, järjestää Tekaisija tunnollisesti aikaa ja tilaa osallistumiselle jollakin tasolla ja tavalla. Hän tinkii vaikka yöunestaan, että hän voi hoitaa osansa. Ei siis ihme, että Tekaisija halutaan mukaan moneen eri harrastepiiriin.

Tekaisija ja Voimavarat

Tekaisijan voimavarat ovat yleensä suorittamiseen suuret. Voimavaroja kumpuaa tekaisemisen mielekkyydestä. Siitä, että näkee olevansa tarpeellinen, hyödyllinen, pidetty ja ehkä jopa arvostettu.

 

Vasta voimavarojen vähentyminen sairastumisen, elämänkriisin tai jonkun muun voimia vievän tilanteen vuoksi, saa Tekaisijan miettimään, onko hänen elämänsä tarkoitus vain suorittaa. Asia toisensa perään hoituu kotona, töissä, harrastuksissa, sukulaisten, ystävien kanssa ja osalta. Mutta sekö on elämisen tarkoitus?

Tekaisija voi olla melko sokea omalle itselleen, omille tarpeilleen. Tai hän voi kuvitellan tarpeidensa olevan suorittamiseen liittyviä. Kunnes hän alkaa pohtimaan ja kyseenalaistamaan omaa normaaliaan.

 

 

Askeleet Tekaisijasta Relaajaksi

Tekaisijan matka Relaajaksi on pitkä. Ja työläs. On työlästä olla suorittamatta, kun se on tapa elää ja olla. On tyhjää olla suorittamatta, kun erilaiset puuhat ovat täyttäneet päivät ja luopuu jatkuvan suorittamisen tuomasta mielihyvän tunteesta. Oma arvo tulee uudelleen pohdittavaksi. Kuka minä olen ja millaisena minä kelpaan?

Vastaamalla itseksesi näihin kysymyksiin, voit pohtia omaa motivaatiotasi tekemisiisi ja voisiko sinussa olla hitunen tai paljonkin Tekaisijoiden sukuperimää. Ja samalla voit pohtia, mitähän hyötyä sinulle voisi olla siirtymisestä Relaajaksi ajan kanssa. Tai vaikka sitä, olisiko sinusta sittenkään Relaajaksi.

 1. askel – mitkä ovat mielekkään jaksamisen rajat
  1. Mitä on pakko tehdä?
  2. Miksi on pakko? Onko pakko itsen asettama vaatimus vai todellinen elämän sanelema? Onko sittenkään pakko?
  3. Mitä haluan tehdä?
  4. Miksi haluan tehdä näitä asioita?
  5. Mitkä asiat tuovat voimavaroja?
  6. Mitkä asiat vievät voimavaroja?
  7. Mitä loppujen lopuksi on pakko tehdä?
  8. Mistä pakosta haluan eroon tai vähemmälle?
 2. askel – opi sanomaan ”ei”
  1. Mikäli joku asia on sillä listalla, mitä ei ole pakko tehdä, etkä halua sitä tehdä, sano ”ei”.
  2. Ole empaattinen itseäsi kohtaan. Ein sanominen saa aikaan ensi alkuun henkistä pahoinvointia, sillä toimit oppimaasi ”normaalia” vastaan. Hyväksy pahoinvointi osana tätä prosessia ja puhu itsellesi hyväksyvästi, ymmärtävästi, hellästi. Aivan kuten vanhempi lohduttaa lastaan hellän empaattisesti, kun joku asia menee pieleen. Jos et ole kokenut tätä lapsuudessasi, etsi malliksi joku, jonka näet kohtelevan lastaan ihanan lämpimästi ja empaattisesti ja toimi tämän mallin mukaan itseäsi kohtaan.
  3. Anna itsellesi aikaa. Tämä vaihe ottaa aikansa. Ein sanomiseen liittyy oman normaalin muutos, joten muutos ei tapahdu hetkessä.
  4. Ole armollinen itseäsi kohtaan. Väliin huomaat vastanneesi kyllä, vaikka olit päättänyt sanoa ei. Vanha tottumus on saanut sinut taas pinteeseen. Näitä sattuu. Tärkeintä on, ettet säti itseäsi tästä virheestä, vaan opit miksi todellakin se ei kannattaa osata sanoa.
 3. askel – delegoi
  1. Olet sitkeä. Jos perheesi on tottunut, että asiat hoituvat kuin itsestään tulet mitä todennäköisimmin kohtaamaan vastarintaa tehtäviä jaettaessa. Tehtävien delegoinnin alkuvaihe on yleensä työläin. Sinulle, koska luovut tekemisestä ja perheelle, koska heidän odotetaan nyt tekevän asioita, jotka ovat ennen hoituneet huomaamatta. Jokainen joutuu tässä kohtaa pois omalta mukavuusalueeltaan ja kestää aikansa, että perhe hyväksyy uudet tavat ja rutiinit.
  2. Luota. Jokaisella tulee olla lupa tehdä delegoidut tehtävä omalla tavallaan. Sinun on tärkeää oppia luottamaan siihen, että muut selviävät tehtävistä yhtä lailla. Joudut ehkä laskemaan rimaa lopputuloksen suhteen, mutta lupaan, että se on sen arvoista.
  3. Pilko tehtäviä. Ehkä sinä osaat ja voit tehdä vaikka mitä, mutta tekemällä vain osan jostakin projektista annat mahdollisuuden myös muille loistaa. He eivät ehkä loista yhtä kirkkaasti kuin sinä, mutta ehkäpä voit tukea heidän kasvuaan loistamaan yhtä kirkkaasta? Ja näin koulutat vähitellen muita osaajia rinnallesi, joiden kanssa voit jakaa vastuita, ja oma taakkasi kevenee.
 4. askel – tunnista oma arvosi 
  1. Sinun arvosi tulee olla vapaasti kelluva, jolla tarkoitan sitä, että olet arvokas sinuna, ei siksi että suoritat.
  2. Tutki ja näe, mitä hyvää sinussa itsessäsi on ihmisenä, persoonana, ei Tekaisijana.
  3. Älä yritä oikaista. Pääset tähän vaiheeseen todennäköisimmin vasta läpikäytyäsi kolme ensimmäistä vaihetta, sillä ilman kyseenalaistamista et opi sanomaan ei ja ilman delegoinnin tuskaa oma arvosi ei niin paljon välttämättä kyseenalaistu, että oman arvon pohtiminen tulisi pakolliseksi. Nämä kolme  ensimmäistä vaihetta vievät sinut epämukavuusalueellesi ja saavat sinua kyseenalaistamaan omaa arvoasi. Tämä kyseenalaistaminen mahdollistaa oman todellisen arvon löytämisen.
 5. askel – kiitä itseäsi
  1. Kiitä omaa rohkeuttasi, sinnikkyyttäsi, periksiantamattomuuttasi – joka päivä, tällä muutosmatkalla. Se muuttaa vähitellen minäkuvaasi. Huomaat, että voit saada merkittävää kiitos
  2. ta olemalla suorittamatta. Tämä luo tilaa vapaasti kelluvalle omanarvontunnolle, usko tai älä. Mikäli meitä on lapsena kiitetty ja kehuttu siitä, mitä me olemme, ei mitä me teemme, tämä pankki on meillä jo olemassa. Mikäli sitä ei ole, se voidaan näin luoda.

Ajan myötä huomaat siirtyväsi Tekaisijasta Relaajaksi. Se ehkä vie kuukausia, joillakin voi viedä vuoden ennenkuin huomaat muutoksen itse. Mutta sitkeä työ tuottaa aina tulosta. Tässäkin.

Joskus oppimamme uskomukset ovat niin tiukassa, että niistä pääseminen yksin, ilman ulkopuolista apua tuntuu toivottomilta. Joskus 1-2 käyntiä psykoterapiassa voi olla riittävä, muutoksen auttamisessa. Kuulet tilanteen ulkopuolisen ihmisen näkökulmaa siitä, mitä hän kuulee sinun olevan käymässä läpi.

Onnea matkaan <3

Ritva

 

 

One thought on “Tekaisijat”

 1. Kiitos,nyt muka kerkesin vasta lukemaan,juurikin siksi kun oli pakko käydä kaupassa(pakkanen niin täynnä että enää ei mahdu) ja kaikkea muuta,PAKKO se kuitenki oli ku halvalla sai,ja joo,PAKKO oli laittaa tiskit,ne muutama muki koneeseen ja laittaa pesu päälle,ettei vain oo tiskialtaassa mitään,ja PAKKO kai se on imuroidakki kun on kisut repiny tapettia ja levittäneet raksujaki pitkin lattiaa,PAKKO se on pessä pyykkiäki varmaan ku koppa kohta täynnä,kuten vaatekomerokin täynnä puhtaita..eli katotaan nyt mihin aikaan teen jos teen,olen kulkenu terapiassa ja siellä huomasivat jo taannoin että mulla oli monta asiaa aina päivälle koska oli muka PAKKO,piti imuroidakki ennen lasten kans ulos lähtöä ja laittaa ruoka puolivalmiiksi myös…on ollu pakko,tällä kertaa ihana sana,luopua aika monesta,koska terveys ei enää kestä sitä kaikkea,nyt vasta osaan myöntää sen,täällä istun suihkun raikkaana yövaatteissa ja ajattelin tehä jotain,jos jaksan 🙂

Leave a Reply